Hoe bereken ik de oppervlakte van mijn houten vloer?

Hoe bereken ik de oppervlakte van mijn houten vloer?

23 mei 2020

De zoektocht naar uw woning is afgerond, maar er is één doorn in uw oog; de huidige vloer in de woning. Uiteraard is dit geen ramp, u besteld een nieuwe houten vloer, de perfecte oplossing. Maar hoe groot is de oppervlakte nu eigenlijk? Lees gerust even verder voor de beste manier van opmeten.

Hoe bereken ik de oppervlakte van mijn woning?

Het opmeten van de oppervlakte is in de basis niet heel lastig. Uiteraard scheelt het wanneer u een plattegrond van de woning heeft of wellicht via Funda nog eenvoudig de oppervlakte kunt bekijken. Oppervlakte berekenen kan met de eenvoudige som: lengte x breedte van de ruimte. De uitkomst is de totale oppervlakte van de woning of van de ruimte waar u plant om de houten vloer te (laten) leggen.

Voorbeeld:

Heeft uw ruimte een lengte van 5 meter en een breedte van 10 meter, dan gebruikt u de som 5x10 = 50m².

Marges snijverlies

Om de houten vloer in de ruimte te plaatsen, zullen er een aantal planken gezaagd moeten worden. Het gedeelte dat afvalt tijdens het zagen van de planken, noemt men 'snijverlies'. Hier dient u rekening mee te houden wanneer u de oppervlakte van de ruimte berekent. Bij ieder type vloer dient u rekening te houden met een ander marge voor wat betreft snijverlies. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden:

Houten vloer 10 %
Houten visgraat vloer 18 - 20 %

Laminaat 7 - 10 %
Visgraat laminaat 15 - 18 %

Click PVC 7 - 10 %
Visgraat click PVC 15 - 18 %

Plak PVC 7 - 10 %
Visgraat Plak PVC 10 %

Muur- of plakplinten 5 - 7 %
Band (alleen verlijmd) 7 - 10 %

Hoeveel vierkante meters vloer heeft u nodig?

Na het berekenen van de oppervlaktes en het rekening houden met het snijverlies, kan de berekening compleet gemaakt worden. Stel dat uw voorkeur uitgaat naar een visgraat vloer en de oppervlakte van uw woning komt terecht op 70m². Bij een visgraat vloer wordt rekening gehouden met een marge van 15 tot 18%. Stel dat het gaat om drie verschillende ruimtes en er dus rekening gehouden wordt met 18%. Dan is de rekensom als volgt:

70m² + 18% snijverlies = 82,6m² oftewel het aantal te bestellen m².

Wat is de oorzaak van verschillende soorten snijverlies?

Nu weten we dat de afmetingen van de verschillende ruimtes de grootste voorspeller is in het te bestellen aantal m². Als tweede speelt natuurlijk snijverlies een grote rol. Dit komt doordat er bij iedere houten vloer een ander marge wordt aangehouden voor wat betreft het snijverlies. Het verschil zit voornamelijk in de verschillen van het legpatroon van de vloer. Daarnaast spelen ook de afmetingen van de vloerdelen een grote rol. Een visgraat vloer heeft vaak meer snijverlies, doordat deze wordt geleverd in linker en rechter delen. Bij een laminaat vloer valt dit mee, gezien dit vaak enkel rechte planken betreft.

Bent u er niet zeker over met hoeveel extra snijverlies u rekening dient te houden? Dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met Woodstep voor advies op maat.

Nu geholpen worden?

Meer dan alleen professioneel advies; iemand die met je meedenkt.
Een krasvrije vloer
2 januari 2021

Een krasvrije vloer

Bent u op zoek naar een krasvrije vloer, maar weet u niet waar u moet beginnen? Woodstep adviseert u hier graag over!

Lees de blog
Woodstep combideals
26 december 2020

Woodstep combideals

Woodstep levert een alles-in-één oplossing met de combideals in de webshop. Zo heeft u alles wat u nodig heeft in één keer in huis!

Lees de blog
Woodstep parket schuren

Probeer onze prijscalculator

Profiteer nu van 30% korting*
Aantal m²
Behandeling
Totaal
0,00
incl. BTW
Volgende stap

* Bekijk de actievoorwaarden

Een scherpe deal met de beste service
Klanten waarderen ons met een 9.6
Onze deskundige adviseurs staan voor je klaar