Het verschil tussen houten- en parketvloeren

Het verschil tussen houten- en parketvloeren

14 december 2019

Houten- en parketvloeren lijken op het eerste gezicht veel op elkaar. Toch zijn er ook verschillen tussen deze twee vloersoorten. Dit artikel zal verder ingaan op deze verschillen.

Prijs
De prijs van houten vloeren ligt tussen ca. €35,- en €100,- euro per vierkante meter. De prijs hangt voornamelijk af van het type hout dat u kiest. Parket vloeren zijn beschikbaar in 3 verschillende types: massief parket, lamelparket en fineerparket. Massief parket is de duurste soort, waarbij de prijs tussen ca. €50,- en €100,- euro per vierkante meter ligt. Lamelparket kost tussen ca. €40,- en €60,- euro per vierkante meter. Fineerparket is de goedkoopste variant en is te verkrijgen vanaf ca. €25,- euro tot en met €40,- euro per vierkante meter.


Levensduur
De levensduur van een houten vloer hangt af van een aantal factoren: de dikte van de vloer, de kwaliteit van het hout, het onderhoud van de vloer en de hoeveelheid belasting. De levensduur ligt over het algemeen tussen de 10 en 60 jaar. Massief parket is het parkettype met de langste levensduur: deze vloersoort gaat 40 tot 60 jaar mee. Lamelparket heeft een iets kortere levensduur, namelijk 30 tot 40 jaar. Fineerparket heeft de kortste levensduur en gaat maar zo’n 10 tot 15 jaar mee.


Onderhoud
Een houten vloer kan worden schoongemaakt met een stofzuiger en een niet te natte dweil. Een parket vloer kan net als een houten vloer worden schoongemaakt met een stofzuiger en een dweil. Lamelparket en massief parket kunnen een aantal keer worden geschuurd, waardoor de vloer weer als nieuw oogt. Fineerparket kan echter niet geschuurd worden.


Materiaal
Houten vloeren kunnen gemaakt worden van allerlei soorten hout. De meest voorkomende soorten zijn eiken, kersen, essen, grenen, beuken en noten. Massief parket wordt gemaakt van massief houten planken en is tussen 15 en 22 mm dik. Lamelparket bestaat uit 3 lagen hout die haaks op elkaar worden geperst. De dikte ligt tussen ca. 10 mm (dunlamel) en ca. 20 mm (Duoplank/combiplank/multiplank). Fineerparket is opgebouwd uit 3 lagen, waarbij alleen de toplaag bestaat uit hout. De dikte varieert van 8 mm tot 20 mm.


Geluidsoverlast
Beide vloersoorten zijn niet geluid reducerend. Parketvloeren zijn daarbij wel wat stiller en houten vloeren zijn het meest gehorig. Er wordt dan ook aangeraden om bij beide vloersoorten een geluidsreducerende onderlaag neer te leggen. Door de geluidsnorm van de VvE is het bij appartementen zelfs onvermijdelijk om een geluid reducerende onderlaag aan te brengen.


Vloerverwarming
Afhankelijk van het houtsoort en de ondervloer kan er bij houten vloeren vloerverwarming worden aangebracht. Bij Lamelparket en fineerparket is het mogelijk om vloerverwarming te monteren. Massief parket is hier echter niet geschikt voor.


Waterbestendigheid
Zowel houten vloeren als parketvloeren mogen ondanks een beschermende laag niet langdurig in aanraking komen met water. Dit kan leiden tot het kromtrekken van de vloer. Uiteindelijk kan de vloer zelfs gaan rotten. Haal vocht dan ook zo snel mogelijk van de vloer af.


Leggen
Houten vloeren kunnen worden verspijkerd, verlijmd, geschroefd of los worden gelegd. Het leggen is echter een specialistisch proces en het is dan ook beter om dit over te laten aan een professional. Zwevende parketvloeren kunnen met behulp van specifiek gereedschap zelf worden gelegd. Kiest u ervoor om parket zelf te leggen, dan moet de vloer eerst een aantal dagen acclimatiseren. Als u dit niet doet kan de vloer gaan scheuren door de hoeveelheid spanning.


Beschadigingen
Omdat hout van nature al niet egaal is, zullen kleine beschadigingen alleen maar bijdragen aan het karakter van de vloer. Toch kunt u ervoor kiezen om krassen bij te werken met was of olie. Beschadigingen bij parket zijn vaak lastig te repareren. Stofzuig de vloer dan ook regelmatig om te voorkomen dat zand en vuil gaan schuren.


Conclusie
Beide vloertypes zorgen voor een warme uitstraling. Houten vloeren zijn beter bestand tegen beschadigingen en zijn onderhoudsvriendelijker. Parket vloeren zijn echter stiller en zijn vanaf een lagere prijs beschikbaar.

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht en je hebt binnen 24 uur een reactie.
Whatsapp ons
Een krasvrije vloer
2 januari 2021

Een krasvrije vloer

Bent u op zoek naar een krasvrije vloer, maar weet u niet waar u moet beginnen? Woodstep adviseert u hier graag over!

Lees de blog
Woodstep combideals
26 december 2020

Woodstep combideals

Woodstep levert een alles-in-één oplossing met de combideals in de webshop. Zo heeft u alles wat u nodig heeft in één keer in huis!

Lees de blog
Woodstep parket schuren

Probeer onze prijscalculator

Voorjaarsactie schuren nu van 16,95 voor 12,95 per m² *
Aantal m²
Behandeling
Totaal
0,00
incl. BTW
Volgende stap

* Bekijk de actievoorwaarden

Een scherpe deal met de beste service
Klanten waarderen ons met een 9.6
Onze deskundige adviseurs staan voor je klaar