Het gebruik van een luchtbevochtiger

Het gebruik van een luchtbevochtiger

24 maart 2020

Houten vloeren zijn net als mensen; zij verdragen geen al te droge lucht. Dit is zowel slecht voor de gezondheid van een mens als die van een houten vloer. In het geval van een houten vloer, kan zelfs een klein tekort of overschot aan vocht leiden tot grote scheuren en barsten. Ernstige droogtes binnen de woning kunnen zelfs leiden naar onherstelbare schade. Om dit tegen te gaan, maakt men vaak gebruik van een luchtbevochtiger.

Luchtvochtigheid

Als men praat over luchtvochtigheid, dan wordt vaak de relatieve luchtvochtigheid bedoeld. Dit is het percentage water dat zich in de lucht bevindt ten opzichte van de maximale hoeveelheid bij een bepaalde temperatuur en luchtdruk. Buiten kan deze luchtvochtigheid enorm schommelen. Hier bevindt het zich vaak tussen de 20 en 100%. Binnenshuis ligt de relatieve luchtvochtigheid doorgaans tussen de 40 en 60%. Onder invloed van ventilatie, verwarming en klimaatomstandigheden, kan de luchtvochtigheid ook binnen grote afwijkingen vertonen. Dit valt vooral op in de winter, wanneer massaal de verwarming aan gaat en de luchtvochtigheid dus zwaar daalt.

De consequenties

Hout is en blijft een levend materiaal. De beste omstandigheden qua luchtvochtigheid voor de houten vloer, bevindt zich dan ook tussen de 50-55%. Wanneer het te lang wordt blootgesteld aan een te hoge of lage relatieve vochtigheid, is het risico op permanente beschadiging zeer hoog. Typische gevolgen van een te droge lucht op parket, meubels en zelfs houten muziekinstrumenten, is dat deze barsten en scheuren gaan vertonen.

Te veel of te weinig vocht?

Te weinig vocht is zoals u nu wel weet, niet goed voor een houten vloer. Echter is te veel vocht ook een boosdoener in een ruimte met een houten vloer. Een te hoge luchtvochtigheid komt in woning gelukkig niet zo snel voor. Indien dit wel voorkomt, dan heeft dit vaak een overduidelijke oorzaak. Bij een nieuwbouwwoning is er bijvoorbeeld nog veel vocht aanwezig dat dient te vertrekken uit bouwproducten, voordat er een houten vloer gelegd kan worden. De woning dient in deze tijd dan ook goed geventileerd te worden.

Luchtbevochtigers

Zoals eerder vermeldt, zijn luchtbevochtigers cruciaal voor het op pijl houden van de luchtvochtigheid. Hieronder worden drie verschillende typen luchtbevochtigers beschreven, waar u goed gebruik van kunt maken:

Stoombevochtigers: De stoombevochtigers werken uiteraard op basis van stoom. Voor een efficiënte stoombevochtiging moet het water eerst worden verwarmd. Dit gebeurt binnen het ‘inzetstuk’ van een verdamper. Het inzetstuk bestaat uit twee elektroden en een nevelkamer. De elektriciteit stroomt van de ene elektrode naar de andere. Zo wordt het water verhit en omgezet in stroom, die door een kleine opening in de kast van toestel kan ontsnappen. Het water wordt verhit door de stroom uit het elektriciteitsnet. Doordat de stoom heet is, kan het zijn dat de kamertemperatuur soms zal stijgen.

Koudwaterverdamping of ventilatie: Koudwaterverdamping is een andere principe van luchtbevochtiging waarbij de droge lucht door een ventilator uit de kamer wordt aangezogen en bevochtigd weer wordt afgegeven. Een speciaal element wordt in water gedrenkt of constant met water besproeid. Door de passende lucht langs het natte element te leiden, verdampt het water en de bevochtigde lucht komt opnieuw in de ruimte terecht. De lucht wordt tegelijkertijd ‘gewassen’ d.w.z stof en geuren worden eraan onttrokken. Bij het ontwerpen van de verdamper is uitgegaan van het principe dat lucht vocht opneemt afhankelijk van zijn temperatuur; op deze manier zorgt de verdamper voor de juiste vochtigheidsgraad.

Ultrasoon: Hoge, frequente trillingen onder water- en dus niet hoorbaar- transformeren het water tot een micro-fijne nevel, die de kamer in wordt gedreven via een geruisloze ventilator. Ultrasone luchtbevochtigers verbruiken weinig stroom: de energie nodig voor het verdampingsproces wordt aan de kamer lucht ontrokken. Een vervangbaar ontkalk patroon zorgt voor een hygiënische en zuivere waternevel, vrij van kalk- en andere mineraalresten. Ultrasone luchtbevochtigers zijn voorzien van een ingebouwde hygrostaat evenals een traploze outputregelaar.

Heb je een vraag?

Stuur ons een bericht en je hebt binnen 24 uur een reactie.
Whatsapp ons
Een krasvrije vloer
2 januari 2021

Een krasvrije vloer

Bent u op zoek naar een krasvrije vloer, maar weet u niet waar u moet beginnen? Woodstep adviseert u hier graag over!

Lees de blog
Woodstep combideals
26 december 2020

Woodstep combideals

Woodstep levert een alles-in-één oplossing met de combideals in de webshop. Zo heeft u alles wat u nodig heeft in één keer in huis!

Lees de blog
Woodstep parket schuren

Probeer onze prijscalculator

Voorjaarsactie schuren nu van 16,95 voor 12,95 per m² *
Aantal m²
Behandeling
Totaal
0,00
incl. BTW
Volgende stap

* Bekijk de actievoorwaarden

Een scherpe deal met de beste service
Klanten waarderen ons met een 9.6
Onze deskundige adviseurs staan voor je klaar